Δεκεμβρίου 14, 2009

Κύων ο Ποιμενικός: ...πόσον πίσω είμαστε στον τομέα κατοικίδια...

Μπορεί ακόμα η κυπριακή μπλογκόσφαιρα να είναι μικρής έκτασης και η επίδραση της στη κοινωνία πολύ περιορισμένη, όμως από άποψη θεματολογίας είναι πολύ πλούσια. Ένα μοναδικό μπλογκ που ασχολείται αποκλειστικά με την προβολή των σκύλων είναι το "Ιστορίες για σκύλους" του φίλου μας Κύωνα Ποιμενικού. Με υποδειγματική αγάπη για τα ζώα που ξεπερνά κατά πολύ το επίπεδο του χόμπι, μας μπάζει στο κόσμο των σκυλιών με τις ατέλειωτες γνώσεις πάνω στο θέμα. Και την ατέλειωτη βεβαίως αγάπη του για τα σκυλιά!



Ερ.: Από πότε μπογκάρεις και τι είναι εκείνο που σε έσπρωξε στο μπλόγκιγκ;


Μπλοκκάρω που τον Ιούνιο του 2009 τζαι τζείνο που με κούντησε ήταν το ενδιαφέρον που δείχνουν καμπόσοι Κυπραίοι στην ανάγνωση των μπλόκ. Ανακάλυψα ένα κόσμο, απρόσωπο μεν αλλά γεμάτο εγκαρδιότητα τζαι αφοσίωση τζαι είπα ότι έπρεπε με το δικό μου τρόπο να συμμετέχω σε τούτη τη μπλόκκοκοινωνία. Για γλώσσα γραφής εδκιάλεξα την ελληνική κυπριακή διάλεκτο γιατί πρώτον είμαι περήφανος που τη μιλώ τζαι αν για κάποιους είμαστε χώρκατοι όσοι τη μιλούμε ας τζιμιθούν παραγωνιάς τζαι δεύτερο γιατί απευθύνουμε στον Κυπραίο.


Ερ.: Το ψευδώνυμο σου σε κάνει ένα με το αντικείμενο του μπλογκ σου! Τα σκυλιά. Τόση είναι η σημασία που έχουν για σένα τα σκυλιά, που αποφάσισες να ταυτιστείς με αυτό τον τρόπο μαζί τους;


Η αλήθκεια είναι ότι το ψευδώνυμο μου ήταν δύσκολη απόφαση αλλά τελικά νομίζω έκαμα καλή επιλογή.
Οι σιύλλοι αρέσκουν μου πάρα πολλά τζαι ο κυριότερος λόγος που αποφάσισα να γράφω για σιύλλους είναι να κάμω την υπέρτατη προσπάθεια να αλλάξω τα μυαλά του κυπραίου όσον αφορά τούτα τα ζώα. Η προσπάθεια μου τούτη περνά μέσα που τες περιγραφές των σιύλλων καθώς τζαι μέσα που πραγματικές ιστορίες με ήρωες σιύλλους. Οι σιύλλοι στη Κύπρο δεινοπαθούν πολλά τζαι πιστεύκω ότι πολλά λιοι κάτοχοι σιύλλων εκτιμούν την αξία του ζώου. Οι σιύλλοι είτε καθαρόαιμοι είτε μη δεν τυχάνουν κατάλληλης μεταχείρισης τζαι γι αυτόν γεμώνει ο τόπος αδέσποτους τζαι ψόφκια. Υπάρχουν αθρώποι οι οποίοι ενδιαφέρονται πολλά ,τζαι τούτον εν καλό, αλλα πάλε είναι πολλά λίοι.


Ερ.: Πως θα βαθμολογούσες το ενδιαφέρον των μπλόγκερς και των αναγνωστών σου για τους σκύλους; Πιστεύεις ότι διαφέρει από τον τρόπο που η υπόλοιπη κοινωνία αντικρίζει τα ζώα;


Οι μπλόκκερς καθώς τζαι άτομα τα όποια δεν έχουν μπλόκ αλλά αρέσκονται στο να δκιαβάζουν εδείξαν αρκετόν ενδιαφέρον τζαι τούτον άρεσε μου. Με όσους έτυχε να συζητήσω μέσω του μπλόκ έδειξαν ότι αγαπούν τους σιύλλους τζαι μάλιστα οι πλείστοι είναι τζαι κάτοχοι σιύλλων. Μακάρι όπως σκέφτουντε οι αναγνώστες τζαι οι μπλοκκόφιλοί μου να σκέφτουντε ούλλοι οι Κυπραίοι , εννεν δύσκολο ούτε ακατόρθωτο απλά θέλει θέληση.


Ερ.: Πόσο πιστεύεις ότι ένα ή περισσότερα μπλόγκς θα μπορούσαν να αλλάξουν κάτι από τα τόσα απαράδεκτα που συμβαίνουν στη Κύπρο σε σχέση με τα ζώα;


Τούτη η ερώτηση είναι νάκκο δύσκολη. Το θέμα, πιστεύκω, δεν είναι το πόσα μπλόκ θα χρειαστούν για να αλλάξει μια κατάσταση αλλά ποιοι τα δκιαβάζουν τζαι πόση σημασία τους διούν. Εδίαβασα σε πολλούς μπλόκκερς εξαιρετικά πράματα τζαι ιδέες που σημαίνει ότι ο κόσμος αφυπνίστηκε τζαι επιζητά το καλύττερο όμως δεν αρκεί να τα γράφουμε μόνο διότι δυστυχώς το δέρμα του κυπραίου εν πασιύ πολλά για να το τρυπήσουν μόνο τα γραψίματα. Τα ζώα είναι μία πτυχή που ταλανίζει τη Κύπρο πολλά χρόνια. Τελευταία ακούσαμε τα γεγονότα με το ζωολογικό κήπο τζαι είδαμε ότι οι αρμόδιοι δεν νοιάζουνται. Δυστυχώς κάποια πράματα δεν διορθώνουνται ενώ το μόνο που χρειάζεται είναι πολλά μικρή προσπάθεια
Τουλάχιστον εγώ, μέσα που το μπλόκ μου προσπαθώ να σπάσω κάποιες προκαταλήψεις των κυπραίων γυρόν που τους σιύλλους. Τζαι γι αυτόν προβάλλω όσες πληροφορίες μπορώ γυρόν που την εκάστοτε ράτσα για να μαθαίνει ο κόσμος τζαι να κοιτάζει τα πράματα που πιο σωστή σκοπιά.


Ερ.: Γνώρισες κάποιους ανθρώπους (ίσως και τα σκυλιά τους) μέσω του μπλογκ; Έχεις καμιά σχετική ιστορία να μας μεταφέρεις;


Εγνώρισα πολλούς καθώς τζαι τους σιύλλους τους. Είχα την ιδέα να προβάλλω φωτογραφίες σιύλλων που κατόχους με τους οποίους έρκουμαι σε επαφή μαζί τους μέσω του μπλόκ τζαι μάλιστα είχα ανταπόκριση. Περιμένω φυσικά περισσότερη συμμετοχή που πιστεύκω θα έρτει σιγά -σιγά..
Καμιά σχετική ιστορία εν υπάρχει αλλά στο μέλλον θα το ζητήσω που τους αναγνώστες να μου στέλλουν τζαι προσωπικές τους εμπειρίες με πρωταγωνιστές τους σιύλλους τους.


Ερ.: Το μπλογκ σου κλείνει μισό χρόνο ζωής. Τι πιστεύεις ότι πρόσφερε σε σένα και στους αναγνώστες σου;


Σε μένα επρόσφερε τζαι προσφέρει πολλά όπως έρευνα , περεταίρω εκμάθηση γύρω που τους σιύλλους καθώς γνώσεις τις οποίες δεν εγνώριζα που πρίν. Στους αναγνώστες μου προσφέρει όσα θέλω εγώ να γνωρίζω για τους σιύλλους. Τούτα τα ευγενή ζώα αξίζουν καλύττερης υπόληψης τζαι τούτο προσπαθώ να μεταφέρω τζαι στους αναγνώστες μου.

Ερ.: Σκέφτηκες κάποια στιγμή να παρατήσεις το μπλόγκιγκ; Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στη ζωή σου;


Αν πω ότι δεν το σκέφτηκα θα πω ψέματα. Εσκέφτηκα το, το τελευταίο διάστημα γιατί εν είχα ώρα να γράψω όμως αποφάσισα ότι δεν θα παραιτήσω τούτη τη προσπάθεια γιατί χρωστώ το στους σιύλλους. Ανέλαβα να συστήσω τους σιύλλους καθώς τζαι σχετικά θέματα στον κυπραίο τζαι θα το συνεχίσω.


Ερ.: Σκέφτηκες ποτέ τρόπους να αναβαθμίσεις το μπλογκ σου; Ας πούμε να θέσεις τις γνώσεις σου για τα σκυλιά στην υπηρεσία των αναγνωστών καθιερώνοντας μια μόνιμη στήλη ερωταπαντήσεων για προβλήματα των σκύλων;


Βεβαίως. Άλλωστε τούτο δηλώνω τζαι στο προφίλ μου τζαι έκαμα το σε μια -δυό περιπτώσεις. Όταν έρκουντε ερωτήσεις που αναγνώστες έχω ούλλη τη καλή διάθεση να απαντήσω στις απορίες όποιων θέλουν να μάθουν κάτι σχετικό με τους σιύλλους.


Ερ.: Ποια κατά τη γνώμη σου είναι τα σημαντικότερα προβλήματα με τα σκυλιά στη Ευρωπαϊκή κατά τα άλλα Κύπρο;


Είμαι προσωρινά κάτοικος Γερμανίας τζαι συγκρίνοντας τους Γερμανούς με τους Κυπραίους εκατάλαβα πόσον πίσω είμαστε στον τομέα κατοικίδια τζαι ειδικά στους σιύλλους. Ο σιύλλος στη Γερμανία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της οικογένειας. Οι οικογένειες οι οποίες έχουν σιύλλο είναι σαννα τζαι έχουν ακόμα ένα μωρό στο σπίτι. Επίσης εθεσπιστήκαν αυστηροί νόμοι οι οποίοι προστατεύκουν τον κάτοχο, το ζώο αλλά τζαι τους γύρω. Σε μας τούτο το πράμα φαντάζει αγγαρεία αλλά για τους Γερμανούς είναι νομοθεσία η οποία πρέπει να τηρείτε. Με λία λόγια στη Κύπρο λείπει η νομοθεσία καθώς τζαι ο έλεγχος που τους αρμόδιους. Δυστυχώς τα παραπάνω πράματα είναι ανεξέλεγκτα στη Κύπρο τζαι κάποιοι οργανισμοί που προσπαθούν να κάμουν κάτι «τρώσειν» πόρτα , δυστυχώς, που τη κυβέρνηση. Δεν εμάθαμεν ακόμα στη Κύπρο να ξεχωρίζουμε τους σιύλλους τζαι τούτο είναι έναν άλλο πρόβλημα. Πιάνουμε σιύλλους στη ουσία για να δειχτούμε παρά γιατί θέλουμε να έχουμε σιύλλο ή ακόμα επειδή εν όμορφοι αμα εν μωρά γιατί εζητήσαν το τα κοπελλούδκια μας. Ο σιύλλος δεν είναι πασαρέλλα ούτε ένδειξη οικονομικής ευχέρειας. Κάθε ράτσα έσιει την ιδιότητα της τζαι τούτο πρέπει να το σεβαστούμε. Οι μύθοι που γεννιούντε γυρόν που τους σιύλλους στη Κύπρο, ιδίως περί επικινδυνότητας είναι προϊον της άγνοια μας τζαι της ανευθυνότητας μας. Για κακήν τύχη των σιύλλων είμαστε πίσω… πολλά πίσω.


Ερ.: Πως βλέπεις να ξεπερνιούνται ή τουλάχιστον να αμβλύνονται αυτά τα προβλήματα;


Όταν εθεσπίστηκε η νομοθεσία με το chip αναγνώρισης είπαμεν ούλλοι οι ευυπόληπτοι κάτοχοι σιύλλων ότι εξεκίνησε κάτι καλό. Εμείναμεν τζαμε όμως. Τα προβλήματα θα λυθούν αν όχι 100% τουλάχιστον 95% με σωστή νομοθεσία τζαι ενημέρωση του κόσμου.


Ερ.: Βλέπουμε ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων που στελεχώνουν τα καταφύγια γάτων και σκύλων στη Κύπρο είναι ξένοι. Μήπως εμάς των Κυπρίων, μας λείπουν στοιχειώδεις ευαισθησίες σε σχέση με τα ζώα;


Λείπουν μας πολλά πράματα πέραν των ευαισθησιών. Σαν λαός είμαστε των άκρων. Που διστακτικοί μέχρι αδίστακτοι. Τα ζώα εμπίπτουν στα κεφάλαια που προκαλούν πονοτζέφαλο στο κυπραίο τζαι έτσι κρατούμε μια στάση αποχής που τέδκοιου είδους θέματα. Φυσικά να μεν είμαστε μηδενιστές διότι υπάρχουν τζαι αρκετοί κυπραίοι που ενδιαφέρουνται όμως το μπλόκο σε τούτες τες προσπάθειες είναι, κατά την άποψη μου, το οικονομικό. Καταφύγια υπάρχουν τζαι πρόσφατα επισκέφτηκα τζείνο της Λευκωσίας (περιοχή αεροδρομίου) του οποίου υπεύθυνη είναι μια εγγλέζα κάτοικος Κύπρου. Εξαιρετικά φιλότιμη προσπάθεια, αλλά γλίορα καταλαβαίνεις ότι υπάρχει έλλειψη οικονομικών πόρων οι οποίοι μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση όταν εξευρεθούν. Πρέπει νομίζω η κυβέρνηση να ρίξει μια μαδκιά σε τούτο πρόβλημα καθώς τζαι ούλλοι μας να συμβάλουμε ώστε να διατηρηθούν τα καταφύγια τζαι να βελτιωθεί η κατάσταση τους.


Ερ. 12: Σαν νέος μπλόγκερ, πως βλέπεις τις μελλοντικές επιδράσεις του μπλόγκιγκ στη κυπριακή κοινωνία;


Το μπλόκιγκ νομίζω θα βοηθήσει πολλά. Πολλοί μπλόκκερς διαφορετικών πολιτικών πεποιθήσεων και πιστεύω, βρέθουντε τζαι συζητούν μέσω των μπλόκ τζαι ανταλλάσουν εξαιρετικές απόψεις. Τούτο σημαίνει ότι ανεξαρτήτως τι πολιτικής παράταξης είσαι τζαι τι πιστεύκεις, τα κοινά που βρίσκεις με άλλους μπλόκκερς είναι περισσότερα που τα χάσματα που επροβάλλουνταν τόσο τζαιρό στη κοινωνία.. Ενότητα είναι τζείνο που λείπει που τη Κυπριακή κοινωνία, ε φυσικά τζαι αγάπη για τα ζώα τζαι κυρίως για τους σιύλλους.


Ερ.: Τι θα ήθελες να συμβουλέψεις τους νεότερους από σένα μπλόγκερς;


Η ελευθερία του λόγου είναι τεράστιο προνόμιο. Το να γράφεις ελεύθερα εν αγαθό που εκερδήθηκε μετά που σκληρό αγώνα μέσα που τα χρόνια. Η κατάχρηση όμως τούτης της ελευθερίας είναι που προκαλεί προβλήματα πολλές φορές. Τζείνο που έμαθα εγώ είναι να προσπαθείς να χειρίζεσαι τη γραφή σου όσο πιο καλά γίνεται τζαι να είσαι ξεκάθαρος σε τζείνα που γράφεις ούτως ώστε να αποφεύγονται τυχόν παρεξηγήσεις.
Οι νέοι μπλόκκερς να γράφουν τζείνο που νοιώθουν άφοα τζαι να στηρίζουν σωστά τες απόψεις τους. Τζαι όπως είπεν ένας άλλος μπλόκκερ « το μπλοκ εν όπως το παιδί σου, πρέπει να το βουράς που πίσω».

5 σχόλια:

Aceras Anthropophorum είπε...

Φίλε μου, θέλω να ξέρεις ότι θεωρώ το μπλόγκ σου έναν που τα πιό αποτελεσματικά για την καλλιέργειαν των αθρώπων στον τόπο μας. Μπράβο σου τζιαι σου εύχουμαι να έχεις όρεξην να συνεχίσεις διότι θέλει πολλήν πολλήν δουλειάν τζιαι υπομόνην για να λαχτίσουν τα πράματα. Φαίνεται όμως ότι εσύ ήβρες ον τρόπον.

Ανώνυμος είπε...

Μάστρε Άσερα

Ευχαριστώ σου πολλά

Ανώνυμος είπε...

Αυστηρή νομοθεσία και σωστός κρατικός έλεγχος είναι αυτά που λείπουν από κάθε δυσλειτουργικό τομέα στην Κύπρο. Είχα μια συζήτηση τις προάλλες για τον τομέα της υγείας στην Κύπρο και ανέφερα ακριβώς τούντα θκυό πράματα ως τις μόνες λύσεις για το μπάχαλο και τη διαφθορά που παρατηρείται. Είναι κάτι το ιδιαίτερα απλό που λόγω ππάσα ππάσα νοοτροπίας γίνεται περίπλοκο.

Λόγου χάρη το πάντα επίκαιρο: οδήγηση υπό την επίρρεια και υπερβολική ταχύτητα. Χρειάζονται αυστηροί νόμοι και σωστός κρατικός έλεγχος για να φέρει η όποια επιχείρηση αποτελέσματα. Εν μιλώ για επιβολή του νόμου διά εκφοβισμού, αλλά διά σεβασμού (ο κρατικός φορέας που σέβεται τα όρια πάντα τζαι για ούλλους, κάμνει τζαι τον κόσμο να σέβεται τα όρια). Να ξέρεις ρε κουμπάρε ότι εν σε παίρνει να κάμνεις ότι σου αναδόξει καπάλι με πολλά μικρή πιθανότητα να υποστείς συνέπειες. Το ίδιο ισχύει για την μέριμνα για τα κατοικίδια και αδέσποτα ζώα.

Καλή συνέχεια στην προσπάθεια σου!

Aslan είπε...

το μπλογκ σου ειναι απο τα λιγα που υπαρχουν που εχουν αντικειμενο. συνεχισε την καλη προσπαθεια

Ανώνυμος είπε...

@Aslan & psychia: Ευχαριστώ σας πολλά.

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Powered by Blogger Tutorials

Κάνε γνωστή την παρουσία σου

Παροπλισμένα μπλογκς (105)