Μαρτίου 13, 2009

"Αγανάκτηση στα blogs". Τα blogs πιάνουν τόπο!

Αναδημοσιεύω από το On Air - Κύπρος Αέρινη το σημερινό ρεπορτάζ του Πολίτη σε σχέση με τις αντιδράσεις των Κυπρίων μπλόγκερς στην αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου για τους 10 βασανιστές αστυνομικούς.

Παράλληλα μείνετε στο ακουστικό σας. Η πρωτοβουλία της Ψυχίας για οικονομική ενίσχυση της προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προκάλεσε το ενδιαφέρον ιδιωτικού καναλιού. Θα σας ενημερώνουμε σχετικά

Αγανάκτηση στα blogs

Με οργισμένα κείμενα διαμαρτύρονται για την απόφαση
Με οργή κι απογοήτευση υποδέχθηκαν τα κυπριακά blogs την είδηση της αθώωσης των δέκα αστυνομικών.
Κατηγορούν Δικαιοσύνη, Αστυνομία και Βουλή και καλούν σε διαμαρτυρία
Οργή, αγανάκτηση κι απογοήτευση κυριαρχεί από το μεσημέρι της Πέμπτης στα περισσότερα κυπριακά blogs, μετά την αθωωτική απόφαση του Κακουργιοδικείου για την υπόθεση του ξυλοδαρμού των δύο φοιτητών.
Γράφοντας από την Κύπρο και το εξωτερικό, αρκετοί bloggers καλούν τον κόσμο σε εξέγερση και εκφράζουν αποτροπιασμό όχι μόνο για τη Δικαιοσύνη και την Αστυνομία, αλλά και για τη Βουλή και το κοινωνικό σύστημα.
«Κράτος Μπανανίας», «κράτος τρομοκρατίας» ή «βαθύ κράτος», το πολιτικό σύστημα προκαλεί την οργισμένη αντίδραση αρκετών.
«Αίσχος, ντροπή για την απόφαση αθώωσης των 10 αστυνομικών που εσπάσαν στο ξύλο τους φοιτητές. Συνιστά ανεπανόρθωτο πλήγμα στην εικόνα της αστικής δημοκρατίας τζαι της τάχα ευνομούμενης πολιτείας της. Αν τούτον εσυνέβαινεν σε άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, θα είχαμεν εξέγερση», γράφει ο Gregoris (http://nekatomata.blogspot.com/).
«Πόσο πιο χαμηλά, πλέον, μπορεί να πέσει αυτή η χώρα; Κράτος μπανανίας, κράτος τρομοκρατίας όπου ο κάθε Άαστυνομικός Ά δέρνει και απειλεί όποτε και όποιους θέλει...», σχολιάζει το Cyprus Politics (http://cypruspolitics.blogspot.com/).
«Ψευδοδικαστήριο»για «Μπανανία ή/και ζούγκλα» κάνει λόγο και το grxhome.blogspot.com, που αναφέρεται πάντως και στο αίσθημα ανασφάλειας που κυριαρχεί μετά την απόφαση: «Η μια δράση φέρνει την άλλη, η ατιμωρησία γεννά τη συμπεριφορά. Και τελικά γεννάται το ερώτημα ποιος θα προστατεύσει τον πολίτη από τους έκπτωτους προστάτες του;». «Που τωρά τζαι δα όποιος πηαίννει δικαστήριο για οποιοδήποτε λόγο απλά να μεν αναγνωρίζει την εξουσία του δικαστηρίου. Γιατί ζούμε σε ένα ψευδοκράτος τζαι τούτο που έγινε σήμερα αποδεικνύει το (ξανά)», σχολιάζει το http://xarontas.blogspot.com/.
Ερωτήματα για την απόφαση των δικαστών να μην λάβουν υπόψη το βίντεο, διότι δεν προσήλθε στη δίκη ο παραγωγός του, απευθύνει το http://foukou.blogspot.com: «Αν ΕΣΥ έβλεπες τους 10 αστυνομικούς να ασκούν τόση βία πάνω σε δύο άτομα δεμένα με χειροπέδες, θα έβγαινες επώνυμα να μαρτυρήσεις εναντίον τους για να τους κάτσεις μέσα για κάμποσα χρόνια και να τους καταστρέψεις τη ζωή και την καριέρα τους (όπως ακριβώς θα τους άξιζε); Ήθελα να γράψω κι άλλα, αλλά φοβάμαι για τη σωματική μου ακεραιότητα. Φαίνεται ότι σε αυτό τον τόπο ο καθένας μπορεί να δέρνει όποιον γουστάρει και όσο γουστάρει χωρίς να τιμωρείται».
Πιο κυνικό το blog «Πού σου νέφκω, πού πάεις;» (http://pousounefkopoupaeis.blogspot.com): «Δικαστές - Φτου! Βουλευτές νομοθέτες - Φτου! Ηγεσία της Αστυνομίας - Φτου!»,
και μια προειδοποίηση από τις Σιντριμολογίες (http://sintrimologies.blogspot.com): «...Ένα μπράβο στην κυπριακή δικαιοσύνη και μια θερμή έκκληση: Προσέχετε. Έξω κυκλοφορεί Αστυνομία».«Σιωπή=συγκατάθεση»
Στην πλειοψηφία τους, τα blogs καλούν τον κόσμο να προβεί σε διαμαρτυρίες, καταδικάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου.
«Η σιωπή αυτής της κοινωνίας αθωώνει τα οπλισμένα χέρια της αστυνομίας. Αν περάσει τούτο χωρίς καμία αντίδραση, εν να αφομοιωθεί, ενισχύοντας τον εξουσιαστικό ρόλο της αστυνομίας», σημειώνει το mavra-ftera.blogspot.com.
«Θα ήθελα να βρισκόμουν στην Κύπρο τέτοιες μέρες. Από εδώ που είμαι το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να πω Άντροπή. Α και να σας παρακαλέσω να σηκωθείτε από το γραφείο σας» γράφει ο Γιώργος Ιορδάνου (http://www.iordanou.org). «Σταματάτε ούλλοι να δουλεύετε! Τούτο που έγινε με το Κακουργιοδικείο εν πρέπει να περάσει έτσι» προσθέτει το ombion.blogspot.com.
«Μόνο ο κόσμος, η κοινωνία μπορεί να τους σταματήσει! Σιωπή ίσον συγκατάθεση! Πρέπει να δράσουμε άμεσα!», αναφέρει στο blog της η Νεολαία Ενάντια στον Εθνικισμό (http://youthagainstnationalism.wordpress.com/).
«Εφκάλαμεν νάμιν. Τούτον έχω να πω. Διερωτούμαι λοιπόν, τούτα ούλλα πρέπει να συνεχίζουμεν να τα ανεχούμαστεν;», γράφει το dj-vibrates.blogspot.com για να προσθέσει το rocknsane.wordpress.com: «Η Κύπρος εν έχει υπόθεση. Έχουμε μόνο το υπό τζαι διεκδικούμε σε ούλλα θέση. Πατρίδα μου είναι εκεί που μίσησα και με μισήσαν περισσότερο απ΄ οπουδήποτε αλλού».
Εξάλλου, αρκετοί παραλληλίζουν την ιστορία με τα Δεκεμβριανά της Αθήνας, κάνοντας λόγο για ανάλογα επεισόδια.
«Εξοργιστικό! Τι ακολουθεί μετά; Οι εξεγέρσεις στην Ελλάδα έδωσαν την απάντηση πριν λίγους μήνες», γράφει το aroomtobreathin.blogspot.com.
«Τους αθώωσαν! Aίσχος! Μια δικαστική απόφαση που θα πυρπολούσε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα!», σχολιάζει το http://cyonair.blogspot.com/.

ΧΡΥΣΤΑ ΝΤΖΑΝΗ

ΠΟΛΙΤΗΣ:21/03/2009, σελ. 22
www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=860895&-V=articles&-p

21/3/09

10 σχόλια:

ColourfulMind είπε...

Αγαπητέ Λεξιπένητα, με αφορμή το τίτλο που έχεις στην ανάρτηση θέλω να πω (μάλλον να γράψω) την άποψη μου για το ρόλο των blogs. Λες "τα blogs πιάνουν τόπο", όμως έχω σοβαρές επιφυλάξεις και σημειώνω κι ένα κίνδυνο από αυτή την αντιμετώπιση.

Αφενός, από τις έξι εφτά εφημερίδες, μόνο ο Πολίτης ασχολήθηκε με τα blogs κι αυτό σ' ένα βαθμό για να καταδείξει ότι η απόφαση είναι ενάντια στο λαϊκό αίσθημα και ν' απαντήσει στο δικαστήριο που έκανε αναφορές στις δίκες στα ΜΜΕ. Σίγουρα υπήρξε σημαντική προσπάθεια καταγγελείας της αθωωτικής απόφασης, αλλά από το "πιάνουν τόπο" ωσάν τα blogs να παρήγαγαν κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα υπάρχει μεγάλη απόσταση.

Αφετέρου, είναι επικίνδυνο να πιστέψουμε ότι "πιάνουν τόπο" τα blogs επειδή έγινε η μαζική αντίδραση μέσα από προσωπικά ιστολόγια. Σίγουρα βοήθησαν στην οργάνωση και την ενημέρωση για διάφορες εκδηλώσεις και τέθηκαν και προτάσεις. Ωστόσο, αν περιορίσουμε την αντίδραση μας στη λεκτική καταδίκη μέσα μόνο από το ίντερνετ κι εκτονώσουμε τη δικαιολογημένη μας οργή, απογοήτευση και φόβο μόνο μέσα από το ίντερνετ τότε τα αποτελέσματα θα είναι αρνητικά από τη δράση των bloggers.

Κατά τη δική μου άποψη, τα ιστολόγια βοηθούν στη διεύρυνση του δημόσιου διαλόγου. Θέτουν θέματα προς συζήτηση που σε διαφορετικές συνθήκες δεν θα είχαν τύχει της σημασίας που τους αρμόζει. Δηλαδή τα blogs μπορούν να κατευθύνουν (ίσως και να ορίζουν σε κάποιες περιπτώσεις) την ατζέντα της συζήτησης και να θέτουν νέες προτεραιότητες στο δημόσιο διάλογο και μέσα από τα blogs να ξεκινούν ωραίες προσπάθειες οργάνωσεις.

Όμως, πέραν αυτών των στοιχείων, η επιτυχία αυτού του ρόλου των blogs δεν κρίνεται από τον αριθμό κάποιων αναρτήσεων ή από την αναδημοσίευση από μία εφημερίδα κάποιων αποσπασμάτων, αλλά από τη συνέχεια που θα έχει αυτή η δυναμική στον πραγματικό κόσμο. Εκεί θα κριθεί πόσο τόπο πιάνουν τα blogs.

Eólica είπε...

Έγινεν εχτές μια αυθόρμητη εκδήλωση διαμαρτυρίας. Ο κόσμος είσιεν μαζευτεί στη Φανερωμένης για να δει τι θα κάμει. Ακόμα εν είδα εφημερίδες τυπωμένες σήμερα αλλά έβαλεν ο Φιλελεύθερος μιαν είδηση στην ονλάιν έκδοσην του: http://www.philenews.com/main/1,1,22,0,4905-.aspx

Προσωπικά (τζιαι πιστεύκω τζιαι πολλοί άλλοι) είχα μάθει για τη συγκέντρωση που πληροφορίες που εθκιάβασα στα μπλογκς. Σημαντικό βήμα για την οργάνωση των πολιτών. Τα παιθκιά οργανώνουνται. Όποιος θέλει να λαμβάνει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις επικείμενες εκδηλώσεις, να στείλει έναν email στο info@revmamag.com.cy , στο Δημήτρη Συμεωνίδη

Ανώνυμος είπε...

Colourful Mind
Τα μπλογκς μέχρι πριν λίγο καιρό "δεν υπήρχαν". Δεν ξέρω πόσο καιρό παρακολουθείς την εξέλιξη της μπλογκόσφαιρας, αλλά άμα διαβάσεις την συλλογή 15 κειμένων από μπλογκερς το φθινόπωρο του 2007 όσων αφορά τον ρόλο της κυπριακής μπλογκόσφαιρας που βρίσκονται στο μπλογκ του Λεξιπένητα κάτω χαμηλά στην αριστερή στήλη, θα δεις πως η εξέλιξη του ρόλου της είναι ραγδαία και ασταμάτητη.

Το ότι έγινε αναφορά στην μαζική αντίδραση της μπλογκόσφαιρας όχι μόνο από τον Πολίτη, αλλά και από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΜΕΓΚΑ, είναι μεγάλη, μεγάλη υπόθεση για μας που προσπαθούμε εδώ και λίγα χρόνια να βάλουμε ως μονάδες και ως σύνολο ένα λιθαράκι στην καλυτέρευση αυτής της κοινωνίας. Αλλά ακόμα και μόνο ένα ΜΜΕ να δημοσίευε αυτή την αντίδραση, ένα ΔΕΝ ισούται με κανένα. Ισούται με ένα, το οποίο είναι πολύ περισσότερο από το κανένα.

Τα μπλογκς ήταν το πρώτο μέσο που χρησιμοποίησε ο μέσος κυπραίος για να μιλήσει για θέματα "ταμπού" έξω από τα δόντια. Δεν θα ξεχάσω πόσο λυτρωτικό ήταν να πω την άποψη μου χωρίς να φοβάμαι το λιντσάρισμα το φθινόπωρο του 2006 όσον αφορά την λύση του Κυπριακού, και ακόμα πόσο λυτρωτικό ήταν το αίσθημα στήριξης αυτής από άλλους συμπολίτες μου. Πριν από αυτό αισθανόμουν απέραντη μοναξιά και γώνιασμα. Κι εκεί που ήμασταν μόνο 20 νομάτοι τώρα έχουμε γίνει εκατοντάδες και θα πολλυνίσκουμε όσο περνά ο καιρός. Τα μπλογκς εχτός από την διεύρυνση του δημόσιου διαλόγου που πολύ σωστά επισημάνεις, προσφέρουν και την εικόνα της γενικής κοινωνικής άποψης μέσω διαδικτύου, που είναι το πιο δυνατό όπλο που έχει ο κάθε πολίτης ως οντότητα και κατ επέκταση ως σύνολο, και που δεν πρέπει να υποτιμούμε.

Ναι, τα μπλογκς έχουν επισήμως αρχίσει να πιάνουν τόπο, και η αρχή είναι το ήμισυ του παντός.

Eólica είπε...

Μόλις είδα ότι συστάθηκε το μπλογκ για συντονισμό των κινητοποιήσεων:
http://alertcy.wordpress.com/

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ colourfulMind,
Αν προσέξεις ο Lexi_penitas λέει ότι αναδημοσιεύει το άρθρο από το on air(συμμετοχικό blog). Στο on air εγώ έκανα την ανάρτηση του δημοσιεύματος του "Πολίτη".Ο τίτλος που επέλεξα να δώσω "τα blogs πιάνουν τόπο" δεν είναι τυχαίος.Ίσως δεν είδες την παρουσίαση και σε τηλεοπτικό κανάλι ή ακόμα δεν αντιλήφθηκες ότι από την Παρασκευή το απόγευμα άρχισαν οι ανακοινώσεις για κινητοποιήσεις μέσα από τα blogs.
Κατά τη γνώμη μου,ναι, άρχισαν να πιάνουν τόπο τα κυπριακά ιστολόγια κι έχουν να δώσουν ακόμα πολλά. Κατά τα άλλα με κάλυψε η psychia.

ColourfulMind είπε...

Μα δεν νομίζω ότι διαφωνούμε επί της ουσίας. Αυτό που είπα κι από ότι κατάλαβα επαναλαμβάνεται και στις απαντήσεις, η επιτυχία των blogs είναι στην οργάνωση για τις δράσεις ΕΞΩ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ. Αυτή είναι η αξία της επιτυχίας κι εδώ στάθηκα. Απλώς διαφώνησα με το σημείο που παρουσιάστηκε επιτυχία ότι έγιναν αναρτήσεις στα blogs για την απόφαση ή στην αναφορά (ακόμα και με την αναφορά του Mega που λόγω απουσίας μου από την Κύπρο δεν είχα την ευκαιρία να δω) από μια πολύ μικρή μερίδα των ΜΜΕ.

Δεν νομίζω να διαφωνείτε ότι ακόμα και τα δεκαπλάσια μηνύματα στα blogs να υπήρχαν, και όλα τα ΜΜΕ ν' αναφέρονταν σ' αυτά, αν δεν υπήρχε η δραστηριοποίηση στο δρόμο, οι εκδηλώσεις έξω από το δικαστήριο και οι αυθόρμητες πορείες.

Βεβαίως και τα blogs έχουν ρόλο στο δημόσιο διάλογο, αλλά η όποια (μαζικότατη κι εντονότατη) αντίδραση των bloggers δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποκαταστήσει (ή να πιστέψουμε ότι μπορεί να υποκαταστήσει) τη διαμαρτυρία στο δρόμο, στην εξωδιαδικτυακή ζωή.Αυτό εννοούσα και πιστεύω ότι αυτό είπα.

Ούτε παραγνωρίζω τη προσπάθεια που έγινε μέσα από τα blogs (όπως έγινε όμως και μέσα από emails και μέσα από sms) με τη σκέψη να είναι στην οργάνωση εκδηλώσεων στην κοινωνική πραγματικότητα, πέραν από το ίντερνετ.

Ανώνυμος είπε...

Ενα πράγμα θα πώ εγω όπως είπε ο φίλος μου Αntonio: "Το ξύλο βγήκε απ’ τον παράδεισο. Αυτό θα σκέφτονται οι αστυνομικοί καθώς μας χτυπούν με τόση αγάπη. Μας αρέσει που έχουμε κάπου να στηριχτούμε για την πάταξη της παρανομίας και καμιά κλωτσιά μέσα μέσα δεν θα μας έκανε κακό. Ιδίως για εμάς τους φοιτητές πρέπει να υπάρχει ειδικό πριμ για κάθε αστυνομικό που μας δένει με χειροπέδες και μας χτυπά μέχρι θανάτου.. Σας δείχνει η κάμερα κύριοι δεν είμαστε τυφλοί ούτε παλαβοί. Γνωρίζουμε τι θα πει δικαίωμα και τι θα πει βία.." http://www.cyprusmania.net/i-gonia-antonio/10-nonlogigal-reasons-cy/

Τράγος είπε...

ta blogs en kala ws morfi enimerwsis, tjie antipliroforisis, alla ws tjiame.. oi agwnes en mes tin strata pou ginuntai. Poreia: simera i wra 5.30 stin plateia eleutherias i opoia kataligei sto OXI gia syunavlia

Κουνούπι είπε...

Μια εισήγηση: Όποιος θέλει μπορεί να βάλει στο μπλόγκ του banner (εικόνα με λίνκ δηλαδή) με τη σφυρίχτρα της σελίδας του alertcy.

rose είπε...

Ευτυχώς συντομα τελειώνει η 25η μαρτίου

πήξαμε στους κολοκοτρωναίους

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Powered by Blogger Tutorials

Κάνε γνωστή την παρουσία σου

Παροπλισμένα μπλογκς (105)